Trainen gebeurt uiteraard niet zonder doel: De Vrije Slag is een wedstrijdzwemvereniging, dus we trainen om zo goed mogelijk te presteren tijdens de verschillende wedstrijden waar De Vrije Slag aan deelneemt. Niet alleen individueel, maar vooral ook in teamverband.

Op het individuele vlak is het de ambitie van de vereniging om iedere zwemmer de beste prestatie uit zichzelf te laten halen en om met zoveel mogelijk zwemmers deel te nemen aan de Kringkampioenschappen en de Kring Speedo Finales. Verder willen we ook dit seizoen met zoveel mogelijk zwemmers deelnemen aan de Speedowedstrijden en de medaillewedstrijden. Om tijdens deze wedstrijden goed te presteren is het belangrijk om wedstrijdervaring op te doen. Daarom vinden we ook de deelname aan andere wedstrijden belangrijk, zoals de Swimkick- en de Vallei 25-wedstrijden voor de jongere leden en limietwedstrijden voor de oudere zwemmers. Voor een beschrijving van deze wedstrijden, kijk bij soorten wedstrijden hier op de site.

In teamverband gaat het voornamelijk om de Gelderse en de landelijke competitie. In een niet zo ver verleden zwommen we onze wedstrijden in de Gelderse A-competitie, tegenwoordig zwemmen we in de Gelderse B-competitie. De landelijke/ nationale zwemcompetitie zwemmen we Klasse D1. De ambitie is om in beide competities zo hoog mogelijk te eindigen met als uiteindelijke doel een promotie naar de Gelderse A-competitie en de landelijke C-competitie. Voor een beschrijving van deze wedstrijden, kijk bij soorten wedstrijden hier op de site.

De leeftijdsindeling volgens de KNZB staat in dit document beschreven: Overzicht leeftijdsbepalingen en beperkingen