Wat is training

De Vrije Slag traint in zwembad De Peppel in Ede, een zwembad met 8 banen met een lengte van ongeveer 30 meter: een luxe aangelegenheid binnen zwemmend Nederland. Een zwembad met veel banen is prettig, maar het komt uiteindelijk neer op goede trainingen. Maar wat verstaan we nu eigenlijk onder trainingen?

Borstcrawl techniek2

Training is het systematisch oefenen om zo harder te kunnen zwemmen. Training is zich bewust richten op en werken aan de verbetering van de prestatie. Om goed te trainen en daarmee ook harder in de wedstrijden te zwemmen worden trainingsschema’s opgesteld. Deze zijn afgestemd op het niveau en leeftijd van de zwemmer. Dat betekent bijvoorbeeld dat de trainingen voor de jonge zwemmers meer gericht zijn op techniek en voor de oudere zwemmers is conditietraining belangrijker. Verder wordt ook rekening gehouden met de opbouw tijdens een zwemseizoen. Zo worden er piekwedstrijden gekozen waar specifiek voor getraind wordt. De trainers zorgen voor de trainingsschema’s en de planning naar de wedstrijden toe en verbeteren je zwemtechniek en conditie. Ook de oudere zwemmers zijn belangrijk, want zij zijn de voorbeelden voor de jongere zwemmers.

De trainingsplanning bestaat uit verschillende opbouwfases. De opbouw naar de piekwedstrijd(en) gaat geleidelijk, wat betekent dat er in het begin meer duurtrainingen worden gezwommen en dat er later meer tempo- en sprinttrainingen voorbij komen. Verder zal er ook in verschillende blokken aandacht worden besteed aan de techniek van de verschillende zwemslagen, aan de starts en aan de keerpunten.

(c) 2022 Zwemvereniging De Vrije Slag - Ede