Over wedstrijden

Trainen gebeurt uiteraard niet zonder doel: De Vrije Slag is een wedstrijdzwemvereniging, dus we trainen om zo goed mogelijk te presteren tijdens de verschillende wedstrijden waar De Vrije Slag aan deelneemt. Niet alleen individueel, maar vooral ook in teamverband.

Meer informatie over wedstrijden waaronder de leeftijdsindeling en beperkingen vind je op de site van de KNZB op de pagina algemene informatie wedstrijdzwemmen.

Verplichte wedstrijden

Er zijn een aantal verplichte wedstrijden, met name de landelijke en de Minioren Clubmeet. Waarom is deelname aan deze wedstrijden verplicht? Bij deze wedstrijden zwemmen we als vereniging tegen andere verenigingen. De gezwommen tijden van alle zwemmers van onze ploeg worden bij elkaar opgeteld. Hoe kleiner het totaal, hoe beter, dus het is de bedoeling dat we allemaal zo snel mogelijk zwemmen. Bij afmeldingen krijgen de afgemelde zwemmers vervangende tijden, maar deze vervangende tijden zijn veel langzamer dan de tijden die haalbaar zijn als de betreffende zwemmers wél zwemmen. We proberen dus te voorkomen dat we vervangende tijden krijgen en daarom is het verplicht om deel te nemen aan deze wedstrijden als je opgesteld bent.

Landelijke D1-competitie

Vooral voor de landelijke D1-competitie geldt: als je bent opgesteld, ben je verplicht om aan deze wedstrijden deel te nemen.

Overige wedstrijden

Naast de verplichte wedstrijden zijn er verschillende andere wedstrijden waar De Vrije Slag aan deelneemt. Hieronder volgt een overzicht.

Vallei 25-wedstrijden

De Vallei 25-wedstrijden zijn wedstrijden voor jongens en meisjes die pas kort bij de vereniging zijn en die de zwemslagen nog niet geheel beheersen. Deze wedstrijden worden altijd in het Valleibad in Veenendaal gezwommen. Er worden alleen afstanden van 25 meter gezwommen in de slagen schoolslag, rugslag en vrije slag. Later stromen deze zwemmers door naar de Swimkickwedstrijden, de Jeugdwedstrijden en de Speedowedstrijden. De opstellingen voor de Vallei 25-wedstrijden verschijnen op de website en de zwemmers die opgesteld zijn krijgen bericht van hun trainer.

Swimkickwedstrijden

Ook de Swimkickwedstrijden zijn voor de jongere zwemmers, maar de deelnemers aan de Swimkick hebben al iets meer zwemervaring. Bij deze wedstrijden, die in Renkum gezwommen worden, staat niet alleen zwemsnelheid, maar ook zwemtechniek centraal. Er worden verschillende programmanummers op snelheid gezwommen, maar er is ook een techniekwedstrijd. Iedere Swimkickwedstrijd wordt er een andere slag geoefend. De Swimkickwedstrijden zijn niet alleen sfeervol en gezellig, maar ook erg leerzaam voor zowel de zwemmers als de kijkende ouders! De opstellingen voor de Swimkickwedstrijden verschijnen op de website en de zwemmers die opgesteld zijn krijgen bericht van hun trainer.

Jeugdwedstrijden

Voor de zwemmers die de zwemslagen al beter beheersen, zijn er de Jeugdwedstrijden. Deze worden gezwommen in De Bongerd in Wageningen. De afstanden bij de Jeugdwedstrijden zijn wat langer dan bij de Vallei 25 en de Swimkickwedstrijden: er worden naast afstanden van 25 en 50 meter ook afstanden van 100 meter gezwommen en de vlinderslag komt zo nu en dan ook om de hoek kijken. Bovendien winnen de nummers 1 t/m 3 een mooie medaille bij de Jeugdwedstrijden! De opstellingen voor de Jeugdwedstrijden verschijnen op de website en de zwemmers die opgesteld zijn krijgen bericht van hun trainer.

Minioren-Junioren circuit

Net als vorig jaar worden deze wedstrijden (3 in dit seizoen) in Nijmegen gezwommen. Deze wedstrijden zijn er voor de zwemmers van 6 t/m 12 jaar (de minioren en de junioren 1 en 2) met enige zwemervaring. Bij deze wedstrijden komen alle slagen in verschillende afstanden aan bod. Het zijn uitstekende gelegenheden om veel wedstrijdervaring op te doen, dus deze wedstrijden zijn erg belangrijk. Voor de minioren is er ook nog een gelderse en zelfs een landelijk finale voor de achttien beste zwemmers gedurende het seizoen.

Junioren-Jeugd-Senioren circuit

Voor het Junioren-Jeugd-Senioren circuit reizen we dit seizoen naar Barneveld en Utrecht. Bij deze wedstrijden komen alle slagen in verschillende afstanden aan bod. Naast de competitie zijn dit de belangrijkste wedstrijden voor deze leeftijdsgroep. Voor de opstelling van deze wedstijd, vragen we de zwemmers aan te geven welke programmanummers ze willn zwemmen. Mocht je daarbij hulp nodig hebben, kan je altijd eerst met je trainer overleggen.

Heuvelrug circuit

Het Heuvelrug circuit bestaat uit 6 wedstrijden en is met name opgezet voor die zwemmers (junioren 1 en ouder), die geen NK-limiet hebben. Zwemmers met een NK-limiet kunnen eventueel wel buiten mededinging (BM) meedoen. De wedstrijden vinden plaats met steeds dezelfde verenigingen in plaatsen rondom de 'Utrechtse Heuvelrug'. Zo gaan we naar plaatsen als Zeist, Houten, Woerden en Barneveld. Iedere wedstrijd heeft een winnaar per leeftijdscategorie waarbij de resultaten van alle die dag gezwommen afstanden tellen. Over de zes wedstrijden heen wordt een klassement opgesteld.

Minioren Clubmeet

De Minioren Clubmeet is een bijzondere wedstrijd. Deze wedstrijd wordt één keer per jaar gezwommen. Het bijzondere aan deze wedstrijd is dat we als team zwemmen: net als bij competitiewedstrijden worden alle gezwommen tijden van onze ploeg bij elkaar opgeteld. Hoe kleiner het totaal, hoe beter, want de snelste ploeg wint. Het is dus de bedoeling dat we bij deze wedstrijd allemaal zo snel mogelijk zwemmen, dus afmelden voor deze wedstrijd kan alleen in uiterste nood en ruim op tijd. Wanneer de minioren Clubmeet wordt gezwommen en in welke opstelling we mee doen, staat in de wedstrijdkalender.

Medaillewedstrijden 

Bij de Medaillewedstrijden worden verschillende afstanden en slagen gezwommen en bij ieder programmaonderdeel winnen de nummers 1 t/m 3 een mooie medaille! De zwemcommissie en het trainerskorps vinden dat we aan deze wedstrijd met een zo breed mogelijke selectie moeten deelnemen. Er worden opstellingen gemaakt, waarbij de meeste zwemmers geboren in 2002 of eerder worden opgesteld. Afzeggen is alleen mogelijk in overleg met de trainerscoördinatoren.

Limietwedstrijden 

Voor deze wedstrijden kun je je zelf opgeven, maar als je eenmaal bent ingeschreven kun je niet meer afzeggen. Meestal kun je bij limietwedstrijden kiezen uit diverse afstanden en slagen. Het programma wordt bekend gemaakt op de website en in de nieuwsbrief en daarbij staat vermeld hoe je je kunt inschrijven. Limietwedstrijden zijn goede gelegenheden om een limiet te halen voor het zwemnummer van jouw keuze, maar ook om bijvoorbeeld eens een lange afstand te zwemmen of je PR’s op de sprintnummers te verbeteren.

Kerstwedstrijd 

Ieder jaar organiseren we rond de kerstdagen onze traditionele Kerstwedstrijd in ons eigen bad in Ede. Aan deze wedstrijd kunnen en mogen alle zwemmers meedoen. Er worden alleen maar 50 meternummers gezwommen en je bepaalt zelf welke van de vier slagen je zwemt. Dit is een leuke en gezellige wedstrijd met grote deelname van andere verenigingen en met zoveel mogelijk sfeer in en om het zwembad. De  Kerstwedstrijd wordt meestal gehouden in het weekend voor kerst.

International Friendship Swimmeet (IFS)

Deze internationaal getinte zwemwedstrijd is een zogenaamde “meerdaagse”. De IFS wordt ieder jaar door MZ&PC uit Maastricht georganiseerd in de dagen tussen Kerst en Oud & Nieuw. Het wedstrijdbad is het Geusseltbad in Maastricht en we overnachten gewoonlijk in een scoutinghuis in de buurt van het zwembad. De IFS is niet alleen een sportief, maar ook een erg gezellig evenement. Aan deze wedstrijd kunnen zwemmers en zwemsters vanaf 12 jaar deelnemen. Deelname aan de wedstrijd is geheel op vrijwillige basis.

Aan deelname zijn wel bijzondere kosten verbonden, omdat voor overnachting en eten gezorgd moet worden. Ieder lid vanaf 12 jaar krijgt hierover tijdig bericht.

Gelderse kampioenschappen en Nationale Kampioenschappen

Om op de verschillende Gelderse kampioenschappen en Nationale Kampioenschappen te mogen zwemmen, moet je voldoen aan bepaalde limiettijden. Wanneer je aan deze limieten voldoet, wordt je ingeschreven. Als hierin overhoopt toch keuzes gemaakt moeten worden, gebeurt dat in overleg tusen zwemmer en trainer. 

Masterwedstrijden

Wedstrijden voor zwemmers en zwemsters die de leeftijd van 25 jaar zijn gepasseerd, die niet in een van de wedstrijdploegen zijn opgenomen en die nog wel eens een wedstrijd willen zwemmen worden ook wel Masterwedstrijden genoemd. Masters kunnen zich voor deze wedstrijden (laten) inschrijven bij de zwemcommissie in samenspraak met de vertegenwoordiger van de conditiezwemmers/masters.

Clubkampioenschappen

Deze wedstrijd wordt gehouden aan het einde van ieder seizoen. Ieder lid van de vereniging mag aan deze wedstrijd deelnemen. Er worden alleen 50-meternummers gezwommen. Na de zwemwedstrijden volgt de medaille-uitreiking, waarbij alle zwemmers een mooie medaille als aandenken krijgen, en de bekendmaking van de clubkampioen bij de dames en bij de heren. Deze krijgen dan de wisselbeker uitgereikt waarin hun naam wordt gegraveerd. Na afloop van de wedstrijd is het dus altijd weer spannend: wie gaat het dit jaar worden?

Om het seizoen op een leuke en gezellige manier af te sluiten, is aan deze wedstrijd daarnaast het jaarlijkse eindfeest gekoppeld. Dit doen we natuurlijk in ons thuisbad De Peppel.

(c) 2022 Zwemvereniging De Vrije Slag - Ede